Torf to skała osadowa, która powstała z resztek organicznych. Specyficzne właściwości tego podłoża sprawiają, że z powodzeniem jest on stosowany w ogrodnictwie. Może być wykorzystywany jako nawóz, poprawia też jakość oraz pH gleby.
Cechy torfu
Torf jest bardzo wartościowym produktem. Cechą tego podłoża jest wysoka zawartość oraz absorpcja wody. Składa się ono z celulozy, ligniny, kwasów huminowych, węglowodanów i związków białkowych. Jego kwaśny odczyn jest zależny głównie od rodzaju torfu.
Wykorzystanie w ogrodnictwie
W ogrodnictwie torf naturalny jest wykorzystywany do obniżania pH podłoża, zwłaszcza na terenach wrzosowisk i podczas uprawy roślin kwasolubnych. Torf wysoki jest wykorzystywany jako podłoże pod różne rośliny, ale także jako nawóz. Sprawdza się na piaszczystym podłożu. Odkwaszony torf jest dobry do tworzenia kompostu o wysokiej jakości. Suchy torf natomiast sprawdza się w przypadku przechowywania roślin cebulowych po ich wykopaniu. Dodatkowo torf o wysokim pH może znaleźć zastosowanie do odkwaszania gleby.