Właściciele ogrodów byliby zadowoleni, gdyby uprawa warzyw wymagała jedynie wysiania nasion w upatrzone miejsce i ewentualnego nawadniania w razie potrzeby. Niestety, nie każda gleba zawiera odpowiednią ilość składników odżywczych dla ich wzrostu, dlatego najczęściej konieczny będzie dobór odpowiedniego podłoża.
Podłoża do warzyw – czym są?
Ziemia, na której warzywa będą czuły się najlepiej, powinna charakteryzować się kilkoma ważnymi cechami. Będzie to przede wszystkim optymalny stopień pochłaniania wody, zawartość składników mineralnych, a także odczyn obojętny. Nie zawsze uzdatnienie gleby w domowym ogrodzie przyniesie oczekiwany rezultat. Z tego względu warto zakupić do uprawy ziemię specjalistyczną do warzyw. Na ogół znajdziemy tam torf i dodatek wapnia, a w niektórych przypadkach także nawóz o przedłużonym czasie uwalniania.
Podłoża do warzyw – cel stosowania
Dzięki uprawie warzyw na przeznaczonej do tego mieszance ziemi zyskujemy pewność, że będą one wzrastały bez przeszkód, osiągając właściwe rozmiary i obfitość plonów. Unikamy w ten sposób konieczności mozolnego przekopywania ziemi w ogródku, a następnie jej modyfikacji tak, by warzywa były w stanie z niej czerpać. Sprzedawane przez dobrych producentów podłoża do warzyw zostały już przebadane pod kątem pH. Dzięki informacjom od producenta wiemy także, jaki dokładnie jest ich skład, co pozwoli nam podjąć korzystniejsze decyzje dotyczące upraw (np. jakie nawozy chcemy stosować).