Sezon letni nie może obyć się bez grilla. Wspólne spotkania w przyjacielskim gronie stały się celebracją ciepłych dni, które mogą trwać do późnych godzin nocnych. Aby jednak dobrze się przygotować do grillowania potraw, należy wybrać odpowiedni sprzęt, ale także pomocne akcesoria.
Pierwotnym i wciąż najbardziej popularnym typem urządzenia jest grill węglowy, składający się z paleniska i rusztu. Doceniona prostota, która idzie w parze z niską ceną sprawiają, że jest to produkt najchętniej nabywany na letnie rytuały. Sprzęt jest również ceniony za lekkość i mobilność - można go złożyć i zabrać na wycieczki lub wakacje.
Podążając zachodnimi trendami, w Polsce coraz bardziej popularne stają się także grille elektryczne. Postawione w ogrodzie lub na tarasie stanowią nawet element dekoracyjny, ponieważ wizualny, wręcz meblowy wygląd, przyciąga uwagę, oraz doskonale komponuje się z otoczeniem. Przyglądając się jednak funkcjonalności, te w niczym nie odbiegają od swojej pierwotnej wersji, choć niektórym przeszkadza brak specyficznej, drzewnej woni. Obie propozycje są także łatwe w obsłudze, oraz konserwacji, a potrawy przygotowywane na ich rusztach, smakują równie dobrze.
Niezbędne w pracy są akcesoria grillowe, które pomagają w zręcznym przyrządzaniu smakołyków. Szczypce, łopatki lub długi widelec pomagają w obracaniu mięs i warzyw, co jest bardzo istotne, jeśli nie chce się doprowadzić do zwęglenia potrawy. Dla smakoszy ryb, niezbędne okażą się natomiast kratki, które uniemożliwiają rozpadanie się kruchego mięsa.